sobota, 13 października 2012

Chocolate tart with fresh pomegranate

potrzebne składniki :

do kruchego ciasta:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka jaj
  • 4 czubate łyżki cukru pudru 
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej 
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej 
  • łyżka kakao w proszku 
  • garść płatków migdałowych 

do kremu :
  • 5 żółtek jaj
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 200 g mlecznej  czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • czubata łyżka kakao
  • 500 g serka mascarpone

dodatkowo do posypania pestki z całego granatu : )

Suche składniki do kruchego  ciasta zagnieść z masłem i żółtkami . Wykleić formę do tarty i nakłuć widelcem by nie powstał bąbel podczas pieczenia . Piec w 155 stopniach przez 20-25 minut .

Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę , dodaj serek mascarpone i cukier puder . Gdy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ostygnie dodaj ją do kremu w raz z kakao w proszku . Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż do ostudzonego spodu na tartę . Na koniec posyp wszystko pestkami granatu .

Gotowe : )







1 komentarz: