potrzebne składniki :
do kruchego ciasta:
do kremu :
do kruchego ciasta:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka jaj
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- łyżka kakao w proszku
- garść płatków migdałowych
do kremu :
- 5 żółtek jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- czubata łyżka kakao
- 500 g serka mascarpone
dodatkowo do posypania pestki z całego granatu : )
Suche składniki do kruchego ciasta zagnieść z masłem i żółtkami . Wykleić formę do tarty i nakłuć widelcem by nie powstał bąbel podczas pieczenia . Piec w 155 stopniach przez 20-25 minut .
Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę , dodaj serek mascarpone i cukier puder . Gdy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ostygnie dodaj ją do kremu w raz z kakao w proszku . Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż do ostudzonego spodu na tartę . Na koniec posyp wszystko pestkami granatu .
Gotowe : )
mniam :)
OdpowiedzUsuń