czwartek, 21 czerwca 2012

Tort urodzinowy


Pyszny torcik urodzinowy, zrobiony przez moją siostrę specjalnie dla mnie! Dzisiaj podzielę się z Wami jej sekretnym przepisem. Jestem pewna, że kiedy go wypróbujecie posmakuje Wam tak samo jak mi.:) 


 Potrzebne składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Ubij na sztywno pianę z 6 białek. Następnie stopniowo dodawaj do niej cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz przez około 1 godzinę - 1:30 w temperaturze 150 stopni. Po przekrojeniu nasącz ciasto wodą z baileysem.










Beza:

  • 4 białka
  • 200g cukru



Również ubij białka na sztywno i powoli dodawaj cukier. Gotowa masa powinna mieć charakterystyczny perłowy połysk. Po tym możesz poznać, że zrobiłaś ją dobrze:) Piecz przez około 40 minut w temperaturze 100 stopni.





Krem:

  • 100g cukru
  • 900g serka mascarpone 
  • 130ml baileysa



Do miseczki przełóż serek mascarpone, dodaj do niego cukier i baileysa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Teraz nadszedł czas na formowanie tortu. Pierwszą rzeczą jest odcięcie przerośniętej części biszkoptu, czyli tej która wystaje poza formę. (Jest to konieczne, jeśli chcesz aby Twój tort mógł normalnie stać:)). Następnie wyjmij ciasto z formy i przekrój na 3 równe części. Pamiętaj o tym, że możesz to zrobić dopiero po wystudzeniu Twojego wypieku, aby nie rozpadł się na kawałki oraz żeby nałożony na niego krem się nie rozpuścił. Teraz możesz nałożyć wcześniej przygotowaną maskę oraz bezę na pierwszy placek. Kolejnym krokiem jest powtórne nałożenie masy a na nią drugiego placka. To samo zrób z ostatnią warstwą. Ostatnim krokiem jest dekoracja. Cały tort ładnie przykryj masą, a na wierzch nałóż świeże jagody. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz