wtorek, 5 czerwca 2012

Aromatyczne ciasteczka imbirowe



Czy Wy też uwielbiacie zapach świeżo pieczonych ciasteczek, rozchodzący się po całym domu?:) Dzisiaj miałam to szczęście, kiedy Aleksandra tworzyła  nowy, aromatyczny przepis, na kruche ciasteczka. Już sam cytrusowo orzechowy zapach zachęcał do skosztowania. Nie mogłam się powstrzymać by nie spróbować nowego wypieku, kiedy był jeszcze ciepły. Już przed włożeniem kęsa do ust ciacha kruszyły się na dłoni. (Oczywiście kiedy trochę przestygną trzymają się idealnie), ja jestem zbyt niecierpliwa, aby czekać:) Więc moi drodzy, jeśli macie ochotę na coś słodkiego i lekkiego (co niestety wciąga tak, że nie można się opamiętać) zachęcam do wypróbowania nowej recepty na cytrusowo imbirowe ciasteczka.:)


Potrzebne składniki:


  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 400g mączki orzechowej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 150g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • skórka z cytryny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



Zamin przystąpisz do przygotowywania ciasteczek, pozostaw masło w temperaturze pokojowej, aby było miękkie. Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski, dodaj imbir i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj.












 Następnie dodaj masło, energicznymi ruchami ugnieć ciasto, tak aby całość ładnie się połączyła.








 Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Teraz uformuj z gotowego ciasta, kuleczki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszcz je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachowaj małe odstępy między ciasteczkami, nie zapominając, że w czasie pieczenia trochę podrosną.






 Piecz przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj chwilę, by ostygły, chyba, że tak jak ja jesteś baardzo niecierpliwa:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz