środa, 6 czerwca 2012

Łosoś z pesto domowej roboty


Dzisiaj kolejny przepis, tym razem na rybkę, a więc zdrowo i lekko:) Świeży łoś, (jak go co poniektórzy nazywają) do tego duużo bazylii i cytryna, przepięknie prezentuje się na talerzu, a przede wszystkim smakuje, o ile tak jak ja, Jesteście rybnymi smakoszami :)


Potrzebne składniki:


  • filet z łososia
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • 60ml. oliwy z oliwek
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 plasterków cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 Pierwszym krokiem do przygotowania łososia jest pesto. Cały krzaczek bazylii obierz z liści i umyj pod bieżącą wodą. Po osuszeniu włóż do blendera, wlej oliwę z oliwek i dodaj 3 ząbki czosnku. Następnie wszystko zmiksuj, dodaj parmezan, miód, orzechy nerkowca i sok z cytryny. Teraz powtórz czynność i zblenduj wszystko jeszcze raz. 












Brytfankę lekko wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej 3 małe gałązki rozmarynu, na to połóż łososia, zrobione wcześniej pesto oraz po plasterku cytryny na każdy kawałek ryby. Na wierzchu ułóż rozmaryn. Piecz około 25-35 min. w 180-190 stopniach.







Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz