Dzisiaj kolejny przepis, tym razem na rybkę, a więc zdrowo i lekko:) Świeży łoś, (jak go co poniektórzy nazywają) do tego duużo bazylii i cytryna, przepięknie prezentuje się na talerzu, a przede wszystkim smakuje, o ile tak jak ja, Jesteście rybnymi smakoszami :)
Potrzebne składniki:
- filet z łososia
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
- 60ml. oliwy z oliwek
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 plasterków cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierwszym krokiem do przygotowania łososia jest pesto. Cały krzaczek bazylii obierz z liści i umyj pod bieżącą wodą. Po osuszeniu włóż do blendera, wlej oliwę z oliwek i dodaj 3 ząbki czosnku. Następnie wszystko zmiksuj, dodaj parmezan, miód, orzechy nerkowca i sok z cytryny. Teraz powtórz czynność i zblenduj wszystko jeszcze raz.
Brytfankę lekko wysmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej 3 małe gałązki rozmarynu, na to połóż łososia, zrobione wcześniej pesto oraz po plasterku cytryny na każdy kawałek ryby. Na wierzchu ułóż rozmaryn. Piecz około 25-35 min. w 180-190 stopniach.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz