Potrzebne składniki:
do kremu:
do kremu:
- skórka z 3 limonek
- 350g serka mascarpone
- 55g cukru
- 2 białka
- 125g miękkiego masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- 225g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i wszystko dokładnie zmiksuj.
Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko. Mieszaj aż ciasto będzie gładkie, a wszystkie składniki dobrze się połączą.
Gotową masę rozdzielaj pomiędzy papierowe papilotki, które uprzednio ułóż w specjalnej formie do babeczek. Piecz około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Kiedy babeczki ostygną (no co koniecznie musisz poczekać, aby krem nie spłynął :)) możesz przejść do przygotowywania masy limonkowej. Zetrzyj skórkę z trzech limonek, zmieszaj z cukrem i serkiem mascarpone, a następnie dodaj ubite na sztywno białka. Delikatnie wszystko wymieszaj, tak aby krem zachował swoją puszystość.
Gotową masą ozdób babeczki według własnego uznania. W tym celu możesz użyć rękawa cukierniczego. Jednak jeśli nie masz do w swojej kuchni, spróbuj domowego sposobu. Weź zwykłą plastikową torebkę, wytnij w niej mały otwór i tak samo jak szprycą wyciskaj krem na babeczki.
mniam... aż wypróbuję na pewno ten przepis :)
OdpowiedzUsuń