czwartek, 14 czerwca 2012

Cupcakes z kremem limonkowym

Potrzebne składniki:


do kremu:


  •  skórka z 3 limonek
  • 350g serka mascarpone
  • 55g cukru
  • 2 białka
do ciasta:


  • 125g miękkiego masła
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • 225g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i wszystko dokładnie zmiksuj. 




Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz wlej mleko. Mieszaj aż ciasto będzie gładkie, a wszystkie składniki dobrze się połączą.




Gotową masę rozdzielaj pomiędzy papierowe papilotki, które uprzednio ułóż w specjalnej formie do babeczek. Piecz około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. 




Kiedy babeczki ostygną (no co koniecznie musisz poczekać, aby krem nie spłynął :)) możesz przejść do przygotowywania masy limonkowej. Zetrzyj skórkę z trzech limonek, zmieszaj z cukrem i serkiem mascarpone, a następnie dodaj ubite na sztywno białka. Delikatnie wszystko wymieszaj, tak aby krem zachował swoją puszystość.





Gotową masą ozdób babeczki według własnego uznania. W tym celu możesz użyć rękawa cukierniczego. Jednak jeśli nie masz do w swojej kuchni, spróbuj domowego sposobu. Weź zwykłą plastikową torebkę, wytnij w niej mały otwór i tak samo jak szprycą wyciskaj krem na babeczki. 







1 komentarz: