poniedziałek, 4 czerwca 2012

Przepis na tartę z truskawkami

Potrzebne składniki: 


Do ciasta:


  • 200g masła
  • 200g mąki
  • 200g zmielonych migdałów
  • 30g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • świeże truskawki
Do kremu:
  • 450g serka mascarpone
  • 200g miękkiego masła
  • łyżeczka esencji waniliowej 
  • 300ml budyniu waniliowego
  • 70g cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto do tarty: Mąkę wsyp do miski, dodaj migdały, cukier, masło i żółtka. Wszystko dokładnie zagnieć. 




Następnie dobrze wyrobione ciasto połóż na blacie kuchennym i rozwałkuj na grubość około 1cm. Tak przygotowany placek przełóż do specjalnej formy do pieczenia tart. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 17-20 minut.



Krem do tarty: Zmiksuj masło, dodaj serek mascarpone oraz esencję waniliową. Po połączeniu wszystkiego dołóż dobrze przestudzony budyń i cukier.Teraz cały krem zmiksuj na jednolitą, gładką masę.




Do upieczonej, ostudzonej tarty nałóż krem. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w plasterki.



Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz