niedziela, 19 sierpnia 2012

Tiramisu cake

potrzebne składniki:

do biszkoptu:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
do kremu:
  • 4 jaja
  • 170 g cukru
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 ml zimnej kawy espresso
  • kilka kawałków startej czekolady
Ubij pianę z 4 białek, Następnie stopniowo dodawaj cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 minut w 150 stopniach.
Utrzyj mikserem żółtka z cukrem ( kogel-mogel) i delikatnie dodaj mascarpone i ubite wcześniej białka . 
Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na pół, każdy placek ciasta nasącz kawą .Gotowym kremem przekładaj biszkopty, posypując ich wierzch startą czekoladą . Wstaw do lodówki na 4 h. i gotowe !








2 komentarze:

  1. Ale tutaj u Ciebie słodkości!!! Kiedyś z moim Italiano próbowaliśmy zrobić jedno takie cudo.... zezarliśmy sami, bo nie nadawało się do serwowania :D:D:D

    OdpowiedzUsuń