niedziela, 2 września 2012

Karpatka

potrzebne składniki :

do ciasta:
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 kostki masła 
  • 5 jaj 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki 
do kremu:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki spirytusu 
Do gorącego roztworu masła i wody dodaj mąkę, gotuj do wrzenia cały czas mieszaj, wbijając po jednym jajku. Dodaj proszek do pieczenia .Całość dokładnie wymieszaj ,rozdziel na dwie części i rozsmaruj na blaszce. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180-200 stopni.

Z mleka, mąki i cukru ugotuj gęsty budyń. Masło utrzyj i miksując dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu .
Ciasto przełóż  kremem, posyp cukrem pudrem. Gotowe!:)








2 komentarze:

  1. mmm co za pyszności :3


    http://iloveitnorka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę pamiętać, żeby nie wchodzić tu przed obiadem :)

    OdpowiedzUsuń