sobota, 13 kwietnia 2013

Indyk z purée pomarańczowo tymiankowym

potrzebne składniki :
  •  pierś z indyka 
  • 500 g ziemniaków 
  • 50 g masła 
  • skórka z pomarańczy (ok. dwie łyżki )
  • świeży tymianek (ok. dwie łyżki )
  • sól
  • roszponka 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny zredukowany 
składniki do marynaty indyka :
  • sól 
  • pieprz
  • 10 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok z 1/2 limonki 
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki


Umytego i osuszonego indyka pokrój na części . Do dużej miski włóż indyka i przypraw go solą, pieprzem, syropem klonowym, octem balsamicznym i  sokiem wyciśniętym z połowy limonki . Dodaj olej sezamowy i posiekany w cieniutkie plasterki czosnek wraz z pietruszką . Odstaw mięso wymieszane z marynatą do lodówki na 15 min, w tym czasie umyte ziemniaki obierz i gotuj na dużym ogniu aż do zagotowania następnie na małym pod przykryciem aż będą miękkie. 

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dopraw solą, świeżym tymiankiem, skórką z pomarańczy i dokładnie wymieszaj z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Mięso smaż z dwóch stron na oliwie z oliwek aż się ładnie zarumieni . Na purée ułóż umytą i osuszoną z wody roszponkę, polej oliwą i zredukowanym octem balsamicznym, obok nałóż kotleciki z indyka i gotowe.















Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz