potrzebne składniki :
- pierś z indyka
- 500 g ziemniaków
- 50 g masła
- skórka z pomarańczy (ok. dwie łyżki )
- świeży tymianek (ok. dwie łyżki )
- sól
- roszponka
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny zredukowany
- sól
- pieprz
- 10 ml syropu klonowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sok z 1/2 limonki
- łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
Umytego i osuszonego indyka pokrój na części . Do dużej miski włóż indyka i przypraw go solą, pieprzem, syropem klonowym, octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połowy limonki . Dodaj olej sezamowy i posiekany w cieniutkie plasterki czosnek wraz z pietruszką . Odstaw mięso wymieszane z marynatą do lodówki na 15 min, w tym czasie umyte ziemniaki obierz i gotuj na dużym ogniu aż do zagotowania następnie na małym pod przykryciem aż będą miękkie.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dopraw solą, świeżym tymiankiem, skórką z pomarańczy i dokładnie wymieszaj z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Mięso smaż z dwóch stron na oliwie z oliwek aż się ładnie zarumieni . Na purée ułóż umytą i osuszoną z wody roszponkę, polej oliwą i zredukowanym octem balsamicznym, obok nałóż kotleciki z indyka i gotowe.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz