niedziela, 15 lipca 2012

Rogaliki z domową marmoladą truskawkową

Potrzebne składniki (64 sztuki):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • słoik konfitury
Do mąki dodaj drożdże rozpuszczone w łyżce mleka. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło i cukier. Następnie wyrabiaj ciasto do momentu kiedy przestanie się lepić. Uformuj z niego kulkę, oprósz delikatnie mąką, owiń bawełnianą ściereczką i zanurz w garnku z zimną wodą. Kiedy ciasto zacznie unosić się na powierzchni, wyjmij je na stół posypany wcześniej mąką i ponownie ugniataj. Teraz podziel je na cztery części, każdą z nich rozwałkuj na kształt koła i potnij na 16 równych trójkątów. Na szersze końce trójkątów nakładaj niewielką ilość marmolady. Zwijaj je do środka, formując przy tym kształt półksiężyca. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia na 20 minut (pamiętaj o przykryciu ich ściereczką). Przed upieczeniem, posmaruj je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Tak przygotowane rogaliki wstaw do piekarnika, nagrzanego do 165 stopni na 15 minut.





1 komentarz:

  1. Właśnie je zrobiłam! Połowę zrobiłam z marmoladą, a drugą z nutellą :D Są przepyszne! :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń